Gratis artikel ‘Er is een alternatief voor dominantie’

DOWNLOAD GRATIS ARTIKEL

‘ER IS EEN ALTERNATIEF VOOR DOMINANTIE’

Dominantie, een woord dat nog steeds veel gebruikt wordt als het gaat om onze hond. Dominant zijn betekent dat iets of iemand meer invloed of macht heeft dan de rest (overheersend is). Onze hond zou de hele dag bezig zijn om ons te overheersen, om hoger in de rangorde te komen. Dit zou hij doen door allerlei gedrag in te zetten. Om dit te voorkomen moeten we onze hond de baas blijven door hem dingen te ontzeggen, onze wil op te leggen en de hond kort te houden.

Die gedachte is van vroeger, en geldt nu dus niet meer…

Lees in mijn artikel hoe de kijk op de dominantietheorie is veranderd en hoe we zogenaamd dominant gedrag ook kunnen interpreteren.

 

Door dit artikel te lezen:

1. Leer je hoe de dominantietheorie uit de jaren ’60 is ontstaan.

2. Leer je wat de nieuwe kijk op de dominantietheorie is.

3. Leer je hoe bioloog John Bradshaw in zijn boek het alternatief voor dominantie uitlegt.

4. Leer je wat de alternatieven zijn van 50 ‘dominante’ gedragingen.

 

Download gratis

 

 

Over Sandra

In 2002 ben ik gestart met hondenuitlaatservice De Kwispeldienst. Al snel kreeg ik steeds meer interesse in het gedrag van honden. Waarom doen ze de dingen die ze doen en wat vertellen ze ons allemaal? In 2010 begon ik met de opleiding tot gedragstherapeut. Een onderdeel hiervan was de module Kynologisch instructeur. Dát vond ik zo interessant, dat ik me daar verder in ben gaan verdiepen en in 2014 ben ik met mijn hondenschool Kwispelcollege gestart. Eén van de vragen die ik veel hoorde bij de puppytraining, was ‘wat kan ik doen als mijn pup mijn kind bijt’. De pup wil natuurlijk alleen maar spelen, maar zijn tandjes zijn vlijmscherp. 

Vanuit die interesse ben ik het Hond-kind-programma voor professionals gaan volgen. Mensen vinden het vaak moeilijk om grenzen te stellen aan hun kinderen als het gaat om de hond. Toch is dit heel belangrijk; het gaat om begrip en respect. Dat begint bij de pup, maar geldt natuurlijk net zo goed voor de volwassen hond. Als een kind de risicosituaties leert herkennen en begrijpen, en die respecteert, gaat het hartstikke goed. Het mooie aan de methode die ik nu heb geleerd is dat er wordt gekeken naar de gezinsdriehoek: wat kunnen de ouders anders doen, wat kunnen we het kind leren om anders te doen, en wat kunnen we de hond leren?

Download gratis artikel